Leeskring Wijchen-West

Maandagmiddag 14.30 – 16.45 uur in het wijkgebouw Wijchen-West

Ook het seizoen 2019-2020 gaat de leeskring weer van start. Er zijn vijf bijeenkomsten. We lezen eigentijdse (vertaalde) literatuur waarvan ten minste één boek van een Nederlandse auteur. Voorafgaand aan de bijeenkomsten wordt er achtergrondinformatie verstrekt en een aantal vragen om de bespreking voor te bereiden. 

Data en titels voor het seizoen 2019-2020*

  • 9 september – Amos Oz – Judas
  • 25 november – Jane Gardam – Een onberispelijke man
  • 13 januari – Vonne van der Meer – Winter in Gloster Huis
  • 23 maart – Jesmyn Ward – Het lied van de geesten
  • 11 mei – Rob van Essen – De goede zoon

Naast plezier in lezen is een voorwaarde: lidmaatschap van Wijkvereniging Wijchen West.

Het tarief voor de leeskring is € 55, – per seizoen, voorafgaand aan de eerste bijeenkomst bij de leidster te voldoen. De boeken moet iedereen zelf lenen of aanschaffen.

MOMENTEEL IS DE LEESGROEP VOL

Mocht je toch interesse hebben, dan kun je voor overleg of advies terecht bij Marianne Schlaman, leeskringleidster, e-mail: jmc.schlaman@gmail.com

‘Soms lees ik over dingen heen die een ander heel duidelijk weet te treffen, dat blijft verrassen. De waarde voor mij is om verschillende invalshoeken te horen, en meer over opbouw en betekenis.’

Een leesclub starten

Je kunt een nieuwe leesclub starten op het gebied van fictie of non-fictie, er is van alles mogelijk. De leesclub kan gebruikmaken van een ruimte en faciliteiten in de Speelhoeve, en is bedoeld voor leden van de Wijkvereniging van Wijchen-West. Men kan ook bij iemand thuis bij elkaar komen.

De leesclub regelt zelf de bijeenkomsten, al dan niet met een begeleid(st)er. Groepsleden kunnen ook zelf per toerbeurt een bijeenkomst voorbereiden. De leesclub publiceert periodiek in de WestWijzer en op de website van Wijchen-West.

Een leesclub kan literaire werken bespreken, en eventueel jaarlijks kiezen voor een speciaal thema of een bepaald soort literatuur. Maar de groep kan zich ook richten op bijvoorbeeld filosofie, geschiedenis, biografieën, boeken en artikelen over een specifiek onderwerp.

De leesclub kan aanvullende avonden organiseren, zoals een schrijver uitnodigen, lezingen organiseren over bepaalde thema’s, of een literaire borrel houden waarbij informeel over literatuur gediscussieerd wordt. De leesclub kan samenwerken met de plaatselijke boekhandel, bibliotheek of andere educatieve en culturele instellingen.

Interessante websites voor leesclubs

Meer lezen:

Inge Drewes heeft een boek geschreven “Lezen en leesclubs” dat alleen nog tweedehands is te verkrijgen. In de PDF Praktische tips voor leesclubs van Biblion Uitgeverij (Leidschendam, 2007) staan enkele tips voor het starten van een leesclub.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.