Leesclub Wijchen-West

Maandagmiddag 14.30 – 16.45 uur in het wijkgebouw Wijchen-West

We lezen eigentijdse (vertaalde) literatuur waarvan ten minste één boek van een Nederlandse auteur, en meestal één literaire klassieker of een boek dat naar een klassieker verwijst. Voorafgaand aan de bijeenkomsten wordt er achtergrondinformatie verstrekt en een aantal vragen om de bespreking voor te bereiden.

Er is nog plaats in de leesgroep!

Naast plezier in lezen is een voorwaarde: lidmaatschap van Wijkvereniging Wijchen-West.

Het tarief is € 55, – per seizoen, voorafgaand aan de eerste bijeenkomst bij de leeskringleidster te voldoen. De boeken moet iedereen zelf lenen of aanschaffen. Er kan ook tijdens het seizoen worden ingestapt tegen een aangepast tarief.

Data en titels voor het seizoen 2018-2019*

  • 10 september           Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40 
  • 26 november            Renate Dorrestein – Reddende engel   
  • 14 januari                    F. Thomése – De onderwaterzwemmer 
  • 25 maart                     Alfred Birney – De tolk van Java 
  • 13 mei                          Orhan Pamuk – De vrouw met het rode haar  

Belangstellenden kunnen voor verdere informatie of aanmelding terecht bij Marianne Schlaman, leeskringleidster, via e-mail (graag met vermelding van naam, adres en telefoonnummer).

De deelnemers aan het woord

‘De reden om mee te doen is de stimulans om boeken te lezen die ik zelf niet uit zou zoeken. De gesprekken erover op de leesgroepbijeenkomsten zijn heel geanimeerd. De sfeer is uitnodigend om vrij te spreken en van gedachten te wisselen. Dat levert me iedere keer weer iets op!’

‘Soms lees ik over dingen heen die een ander heel duidelijk weet te treffen, dat blijft verrassen. De waarde voor mij is om verschillende invalshoeken te horen, en meer over opbouw en betekenis.’

‘Ik krijg belangstelling voor andere boeken, ook van schrijvers of schrijfsters waar ik voorheen nooit van had gehoord of wat van had gelezen.’

‘Omdat we steeds vragen en documentatie krijgen aangereikt, krijgt een boek een grotere meerwaarde.’

‘Er zijn boeken die uitnodigen om nog eens te gaan lezen na de discussies in ons leesclubje. En het is nog gezellig ook. Dus … ’

Algemeen / een leesclub starten

Een leesclub kan gebruikmaken van een ruimte en faciliteiten in de Speelhoeve, en is bedoeld voor leden van de Wijkvereniging van Wijchen-West. Men kan ook bij iemand thuis bij elkaar komen.

De leesclub regelt zelf de bijeenkomsten, al dan niet met een begeleid(st)er. Groepsleden kunnen ook zelf per toerbeurt een bijeenkomst voorbereiden. De leesclub publiceert periodiek in de Westwijzer en op de website van Wijchen-West.

Een leesclub kan literaire werken bespreken (zoals meestal gebeurt), en eventueel jaarlijks kiezen voor een speciaal thema of een bepaald soort literatuur. Maar de groep kan zich ook richten op non-fictie, bijvoorbeeld filosofische, (populair)wetenschappelijke of journalistieke boeken en artikelen.

De leesclub kan aanvullende avonden organiseren, zoals een schrijver uitnodigen, lezingen organiseren over bepaalde thema’s, of een literaire borrel houden waarbij informeel over literatuur gediscussieerd wordt. De leesclub kan samenwerken met de plaatselijke boekhandel, bibliotheek of andere educatieve en culturele instellingen.

Meer informatie

Interessante websites voor leesclubs

Meer lezen:

Inge Drewes heeft een boek geschreven “Lezen en leesclubs” dat alleen nog tweedehands is te verkrijgen. In de PDF Praktische tips voor leesclubs van Biblion Uitgeverij (Leidschendam, 2007) staan enkele tips voor het starten van een leesclub.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.