Geocaching in de wijk

Wijkvereniging Wijchen-West heeft een nieuwe activiteit: Geocaching op N 51° 48,400 E 005° 42,600

Vorig jaar is een start gemaakt met de plannen voor geocaching in de wijk. Intussen is de benodigde apparatuur aangeschaft, die deelnemers aan dit spel tegen een kleine vergoeding kunnen lenen bij de beheerder van het wijkgebouw. Leden die zelf een gpsontvanger hebben (bijvoorbeeld geïntegreerd in hun telefoon) kunnen natuurlijk ook meedoen!
Het melden (loggen) van een schat (cache) gaat verlopen via de officiële website van geocaching: www.geocaching.com. Hier is een account aangemaakt voor de wijkvereniging, waar de te vinden caches) op komen te staan. Deelnemers aan het spel krijgen uitleg hoe dit ‘loggen’ in zijn werk gaat. Er zijn 3 caches in de wijk geplaatst; ‘Hondenneus‘, ‘Klik ik heb je‘ en ‘Loop naar de bliksem‘. Klik op de links voor de beschrijvingen van de caches om deze te vinden.

Het is vanaf nu dus mogelijk om op zoek te gaan naar de mooiste, interessantste, spannendste en misschien wel minder bekende plekjes in onze wijken.

Richtlijnen:
Een gevonden cache kan verschillende formaten hebben: nano, micro, small, medium of large. Al deze grootten hebben hun specifieke kenmerken: een nano-cache is héél klein, en bevat alleen een miniem logrolletje. Een cache van het formaat medium of large kan allerlei attributen bevatten die geruild kunnen worden. Ook zijn er verschillende ‘moeilijkheidsgraden’, van 1 (gemakkelijk) tot 5 (erg moeilijk). Buiten formaat en moeilijkheid kan de cache ook van verschillende ‘typen’ zijn: traditonal, multi of mystery/puzzel of earth. Bij een traditional-cache is het gegeven coördinaat ook de fysieke plek waar de cache verborgen is (al moet je er soms wel naar zoeken). Een multi-cache ligt niet verstopt op de plek van het gegeven coördinaat, maar er moeten in dat geval ‘in het veld’ vragen worden beantwoord of opdrachten uitgevoerd om de cache te kunnen vinden. Voor een mystery- of puzzelcache moeten thuis eerst opdrachten worden uitgevoerd en een earth-cache is een interessante plek waarbij, om de cache als gelogd te mogen optekenen, antwoorden naar de geocache-commissie van de wijkvereniging moeten worden gemaild. Bij dit laatste type cache is geen fysieke logrol aanwezig.

Regels t.a.v. het zoeken, vinden en loggen van onze caches:

  • Een cache moet altijd weer op precies dezelfde plek – en op dezelfde wijze verstopt – teruggelegd worden als waar hij gevonden is.
  • Als je iets uit een cache haalt, moet je er ook weer iets leuks instoppen (sommige caches bevatten ruilspullen, maar stop er geen rommel in, of spullen die gevaarlijk zijn voor kinderen (zoals messen of aanstekers). Ook snoep hoort niet in een cache.
  • Het logboekje en (indien aanwezig) de pen of het potlood moeten altijd in de cache blijven.
  • Neem altijd een eigen pen of potlood mee, want lang niet alle caches bevatten er een.
  • Zorg ervoor dat er bij het zoeken en vinden van de cache, maar vooral ook bij het weer verstoppen ervan niet gezien wordt door andere mensen. De verstopplek moet goed geheim blijven.
  • Als je een cache gevonden hebt ‘log’ je deze door je naam op de logrol te schrijven. Als je als team werkt log je één naam. Het is leuk als je als team een speciale cachenaam hebt.
  • Achteraf log je ook via de website van de wijkvereniging, zo kun je aan andere wijkleden laten zien dat je een cache gevonden hebt. Zie hiervoor de instructies op de website (www.wijchen-west.nl/wp/vereniging).

Als je cachen erg leuk lijkt, kun je meedoen aan het wereldwijde èchte cachen via www.geocaching.com of www.geocaching.nl. Hierbij gelden wel aanvullende voorwaarden, dus lees deze websites goed door.

Dit zijn de voorwaarden voor het gebruik. Bij de wijkbeheerder kan, na achterlating van de borg, een GPS-apparaat worden geleend. U dient zelf twee AA-alkalinebatterijen te plaatsen. Bij het apparaat zit een korte gebruiksaanwijzing. Een uitgebreide gebruiksaanwijzing is te vinden op www.garmin.nl (producten – op pad – basis handhelds – eTrex 10).

Veel plezier met het zoeken!

Bij vragen of opmerkingen kan gemaild worden met de geocache-commissie: geocaching@wijchenwest.nl.

 

Eén antwoord op “Geocaching in de wijk”

  1. In de comments kunnen leden hun vondst loggen; oftwel een kort verhaaltje schrijven over hun activiteit. Uiteraard moet de spanning er wel in blijven voor volgende geocachers.

    Als je een comment wilt schrijven moet je je eerst eenmalig registreren op de website. Vervolgens kan je met jouw inlognaam en wachtwoord inloggen en op deze pagina de vondst loggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.